duminică, 16 august 2009

Edificiu Roman cu Mozaic , Constanta





Situat pe Faleza de Sud-Vest a peninsulei Constantene,pe care s-a dezvoltat orasul roman Tomis,in imediata apropiere a muzeului de Istorie Nationala si Arheologie,edificiul cu mozaic a fost descoperit in anul 1959,cu prilejul unor lucrari edilitare,fiind unul dintre cele mai vaste ansambluri arhitectonice din epoca romana cunoscute in Dobrogea. Constructia ocupa trei din cele patru terase,in care era amenajata faleza portului in antichitate. Prima terasa este situata la nivelul actual al Pietei Ovidiu si asigura legatura cu una din pietele publice ale orasului antic. Urmatoarele doua terase corespund corpului principal al edificiului, de forma unui trapez alungit,dezvoltat pe doua nivele-cel superior fiind reprezentat de sala cu pavimentul de mozaic ca magazii-depozite pentru marfuri. Ultima terasa era situata la nivelul cheiurilor portului antic si cuprindea inca o serie de magazii boltite,acoperite astazi de nivelul modern de calcare.
Pavimentul de mozaic ,cu o suprafata de peste 2000 m patrati-unul dintre cele mai mari de pe intregul teritoriul fostului imperiu-este realizat din pietricele(tesserae) de diferite culori:alb,rosu,negru,verde-albastrui,galben-ocru. Se compune din doua parti distincte: chenarul care inconjoara sala ,format din benzi de motive geometrice si vegetale stilizate,frunze de iedera,funie simpla sau funie tripla(nodul lui David),valuri stilizate si partea centrala,formata din cercuri inscrise in patrate,splendid decorate cu vase stilizate de tip kantharos,arme(securi duble,scuturi),forme geometrice(dreptunghiuri si romburi).
Sala monumentala era folosita ca loc de reuniune de catre oficialitatile cetatii sau de catre negustorii care incheiau tranzactiile comerciale. Construit cel mai probabil in sec al IV - lea ,acest impresionant edificiu a suferit mai mult distrugeri pe parcursul veacurilor urmatoare,cel mai important fiind cutremurul de pamant care a distrus definitiv pavimentul si boltile,probabil pe parcursul sec V sau la inceputul sec VI-lea.

Niciun comentariu: