miercuri, 28 iulie 2010

Sinaia




Sinaia este un oraș în România, situat la poalele munților Bucegi și cunoscut mai ales datorită importanței sale turistice. Aici se află și Castelul Peleș, fosta reședință de vară a regelui Carol I.

Sinaia se află în județul Prahova, la circa 60 km nord-vest de Ploiești și la 50 km sud de Brașov. Amplasat într-o zonă muntoasă pe valea râului Prahova, altitudinea orașului variază între 767 m și 1.055 m. Sinaia are statut de stațiune turistică și balneo-climaterică.

La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului. Această comună își avea din 1833 reședința la Bușteni. Un proces-verbal datat 1 decembrie 1874 atestă că reședința comunei Podul Neagului a fost mutată la Sinaia, care și-a primit astfel numele în acel an (de la cel al Mănăstirii Sinaia, al cărei nume provine la rândul său de la cel al Muntelui Sinai). La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comună urbană și cuprindea cătunele Izvor, Furnica și Poiana Țapului. Intravilanul orașului Sinaia a fost astfel desprins din domeniul comunei Podul Neagului, care și-a mutat reședința la Comarnic.

Printre reperele turistice importante se numără Castelul Peleș, Pelișorul, Mănăstirea Sinaia, Cazinoul Sinaia precum și Casa Memorială "George Enescu". Tot aici se află și vila lui Nicolae Iorga. La Sinaia s-au stins din viață importante personalități politice: regele Carol I, Ferdinand I, regina Maria a României, precum și prim-ministrul Ion Gh. Duca (asasinat pe peronul gării din Sinaia, unde există și o plăcuță comemorativă).

Câteva dintre hotelurile și spațiile de cazare disponibile în Sinaia : - Hotel Sinaia, Păltiniș, Palace, New Montana, Internațional, Economat, Rowa Dany, Casa Noastră, Bulevard, Anda, Marami, Cota 1400 și altele.

Orașul Sinaia oferă turiștilor numeroase posibilităti de practicare a sporturilor de iarnă.[3]

Niciun comentariu: