marți, 14 septembrie 2010
Tallinn orasul vechi
Orașul, cunoscut înainte sub numele de Reval, a aparținut succesiv Ordinului Teutonic, care a ridicat aici fortificații, Danemarcei, Suediei, Rusiei, apoi a devenit capitala Estoniei în 1918. Ocupat de URSS în 1940, de Germani în 1941, apoi din nou de URSS din 1945 în 1991. A fost foarte prosper de-a lungul istoriei, datorită poziției strategice pe care o are la Marea Baltică. Pentru o lungă perioadă de timp, și indiferent de stăpânirile politice, Tallinn a fost unul din orașele fruntașe ale Ligii Hanseatice, fiind simultan și un centru important al comerțului cu sare în Evul Mediu.
Din 1991 încoace, Tallinn s-a extins foarte mult, iar azi zona metropolitană cuprinde și localitățile Aegviidu și Paldiski. Zonele din afara orașului vechi s-au dezvoltat, devenind cartiere moderne.
Tallinn este recunoscut în ziua de astăzi ca centrul tehnologic și de software al republicilor baltice. Cel de-al 47-lea concurs muzical al Euroviziunii a avut loc la Tallinn în ziua de 25 mai 2002.
Centrul istoric din Tallinn a fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Tallin - Catedrala Aleksandr Nevsky
Catedrala Alexander Nevsky este o catedrala ortodoxa din Tallinn Estonia. A fost construita de Mihail Preobrajenschi într-un stil tipic rusesc între 1894 şi 1900, în perioada în care ţara a fost parte a Imperiului Rus. Este dedicată Sfântului Alexandru Nevski , care în 1242 a câştigat bătălia de pe gheaţă pe lacul Peipus , astăzi in Estonia .
Tallin
Orașul, cunoscut înainte sub numele de Reval, a aparținut succesiv Ordinului Teutonic, care a ridicat aici fortificații, Danemarcei, Suediei, Rusiei, apoi a devenit capitala Estoniei în 1918. Ocupat de URSS în 1940, de Germani în 1941, apoi din nou de URSS din 1945 în 1991. A fost foarte prosper de-a lungul istoriei, datorită poziției strategice pe care o are la Marea Baltică. Pentru o lungă perioadă de timp, și indiferent de stăpânirile politice, Tallinn a fost unul din orașele fruntașe ale Ligii Hanseatice, fiind simultan și un centru important al comerțului cu sare în Evul Mediu.
Din 1991 încoace, Tallinn s-a extins foarte mult, iar azi zona metropolitană cuprinde și localitățile Aegviidu și Paldiski. Zonele din afara orașului vechi s-au dezvoltat, devenind cartiere moderne.
Centrul istoric din Tallinn a fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Helsinki - Suomenlinna
Suomenlinna (mai demult numită Viapori, în limba suedeză Sveaborg) este o fortificaţie construită la mijlocul secolului XVIII pe mai multe insule de lângă Helsinki, Finlanda. Este denumită şi „Gibraltarul Nordului”. Fortificaţia a fost înscrisă în anul 1991 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Odată cea mai importantă fortăreaţă a Balticii, Suomenlinna, astăzi un punct de atracţie turistic, este aşezată în largul coastei oraşului Helsinki, accesibilă uşor cu feribotul prin intermediul curselor zilnice regulate operate de către compania de transport în comun din Helsinki.
Helsinki - Catedrala Ortodoxa Uspenski
Catedrala Uspenski este o catedrala ortodoxa aflata in orasul Helsinki, aflat in Finlanda. Aceasta este inchinata Adormirii Maicii Domnului. Legat de hramul acesteia este legat si numele ce il poarta. Numele catedralei vine de la cuvantul rusesc "uspenie", care inseamna "Adormirea".
Helsinki - Catedrala Luterană Sf.Nikolai
Helsinki
Helsinki sau Helsingfors (în suedeză) este capitala Finlandei şi are ceva dintr-o metropolă internaţională. Oraşul fondat în 1550, este capitală a Finlandei din 1812. Populaţia oraşului este de peste 500.000 locuitori, dar aria metropolitană a Helsinkiului are o populaţie de 1,2 milioane cuprinzând, printre altele şi oraşele satelit Espoo, Vantaa şi Kauniainen.
Helsinki a fost fondat în 1550 de Regele Gustav Vasa al Suediei, ca un punct de comerţ care avea să rivalizeze cu Talin din nordul Estoniei. În 1809, Finlanda a fost anexată la Rusia în urma unui război, iar capitala Finlandei s-a mutat de la Turku la Helsinki (1812). Ţarul a simţit că Marele Ducat al Finlandei avea nevoie de o capitală de mari proporţii. Doi arhitecteţi, Johan Albrecht Ehrenström de origine finlandeză şi Carl Ludwig Engel din Germania, au primit sarcina de a reconstrui centrul oraşului în stilul imperiului, cum se vede şi astăzi împrejurul Catedralei Evanghelico-Luterane, lucrările fiind încheiate în 1852.
Turku
Turku (Åbo în suedeza) este al doilea port ca și mărime al Finlandei și al cincelea oraș, tot ca mărime, cu o populație de 176.000 de locuitori. A fost fondat în anul 1229 și este situat în vestul Finlandei, la gura râului Aura.
Turku este un port foarte important pentru că este poziționat aproape de Suedia și Germania, țări cu care Finlanda are relații importante de comerț. Turku este și un port important de pasageri, cu multe rute de vapoare circulând între Turku și Stockholm. Ruta Turku-Stockholm este cea mai frecventată rută internațională din Finlanda.
Turku (pronunţie finlandeză: Turku] Swedish : Åbo [ˈoːbu] ; suedeză : Abo [o ː bu] i este un oraş situat pe coasta de sud-vest a Finlandei , la gura de vărsare a râului Aura . Se crede că Turku a fost fondat la sfârşitul secolului al 13-lea, ceea ce-l face cel mai vechi oras din Finlanda. Turku a devenit rapid cel mai important oraş în Finlanda şi a păstrat acest statut de sute de ani, până cand Finlanda a devenit parte din Imperiul Rus în 1809 şi capitala Marelui Ducat al Finlandei a fost transferata la Helsinki în 1812. După aceea Turku a continuat să fie cel mai populat oraş din Finlanda, până la sfârşitul anului 1840. Astăzi Turku rămâne un capital regionale şi este o importantă locaţie pentru afaceri şi de cultură.
Pe parcursul anului 2011 din Turku a fost desemnat pentru a fi Capitala Europeană a Culturii , împreună cu Tallinn , capitala Estoniei .
Este al cincilea oras în Finlanda ca populaţie. Oraşul este oficial bilingv cu 5,2 la sută din populaţia sa vorbitori de limba suedeză .
Turku - Castelul Turku
Castelul Turku ( Finlanda : Linna Turun, suedeză : Abo Slott) este un monument de istorie finlandez situat în oraşul Turku în Finlanda. Împreună cu Catedrala din Turku , castelul este una din cele mai vechi clădiri încă în uz în Finlanda. Castelul este cea mai mare cladire medievala supravieţuitoare din Finlanda, şi unul dintre castele medievale care au supravieţuit din Scandinavia .
Construirea castelului a inceput pe la aproximativ 1280 . Suedezii au cuceritorit Finlanda, si au folosit castelul ca cetate . În următoarele două secole a fost întărit şi spaţii de locuit au fost adăugate. Castelul a servit ca un bastion şi ca centru administrativ al Finlandei suedeze. Cea mai mare parte a castelului a fost extinsa considerabil în secolul 16 , după ce Gustav Vasa a urcat pe tronul suedez şi fiul său Ioan a condus administraţia finlandeză. De atunci, nici o parte a castelului nu a fost adaugata sau sa extinsa, doar reparata.
Semnificatia ca centru cetate de apărare şi administrativ a variat în funcţie de situaţia politică. Doar o singură dată castelul a jucat un ro important în apărarea regatului. Acest lucru a fost atunci când rusii invadatori din Novgorod au distrus Turku în 1318 . Pe de altă parte, el a jucat deseori un rol important în lupte interne pentru putere în Suedia-Finlanda şi Uniunea Kalmar . Castelul a pierdut statutul său de centru administrativ în secolul 17.
Când războiul finlandez a început în 1808, castelul a fost folosit de marina rusă şi predat autorităţilor finlandeze după ce ţara a capatat statutul autonom în cadrul Imperiului Rus câteva decenii mai târziu. Turku Historical Museum a fost fondat în 1881 si a ocupat la inceput o parte din castel iar apoitot castelul.
Renovarea castelului, care a început înainte de al doilea război mondial , a fost finalizată în 1987 . Clădirea este deţinuta şi menţinuta de către statul finlandez şi este încredinţată, pentru utilizarea oraşului Turku. Astăzi, castelul a atins statutul de unul dintre cele mai vizitate muzee din Finlanda.
Castelul constă dintr-un fort pătrat cu doua turnuri pătraţi; grosimea peretilor de la baza este de aproximativ 5 m.
Turku - Catedrala luterana
Un simbol al Finlandei este Catedrala din Turku, centrul ecumenic al bisericii nationale evanghelice si luterane. Datand din secolul XIII, este in egala masura lacas de rugaciune si muzeu. In turn, un ceas cu diamentrul de 4,2 m ii induce in eroare pe turisti. Acesta are un singur ac indicator, pentru ora, care este insa atat de mare, incat privitorul are impresia ca ceasul ar avea doua aratatoare pozitionate in linie dreapta.
duminică, 5 septembrie 2010
Sighisoara
Localitatea a fost întemeiată de coloniști germani (de fapt franconi din regiunea Rinului de nord), care fuseseră invitați să se așeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra granițele de est.
În decursul anilor cetatea Sighișoara nu a fost scutită de vicisitudini, prima fiind marea năvălire tătară din 1241, pe când cetatea încă nu era fortificată. Construcția zidului cetății, care are o lungime de 950 m, a început în 1350. Înălțimea inițială a fost de 4 m, dar în sec. 15 a fost înălțat cu încă 3-4 m. A avut 14 turnuri (care aparțineau fiecare câte unei bresle) și 4 bastioane. Actualmente (2009) mai există 9 turnuri și trei bastioane.
Între anii 1431 și 1435 Vlad al II-lea Dracul a stat la Sighișoara, așteptând momentul prielnic de a urca pe tronul Țării Românești. Totodată stăpânea aceste regiuni în numele lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. Se pare că în această perioadă (în 1431) s-a născut la Sighișoara Vlad Țepeș.
În anul 1514, când războiul țărănesc a lui Gheorghe Doja se răspândește în aproape întreaga Transilvanie, țăranii din jurul Sighișoarei se strâng în jurul unui anumit Ioan Secuiul (nume românizat) (conform unor surse ar fi fost chiar fratele lui Gheorghe Doja) și îl omoară pe primarul Anton Polner și pe soția acestuia.
În anul 1601 cetatea este atacată și prădată de trupele conduse de generalul Basta, dar oamenii scapă cu viață din cauza plății unei răscumpărări de 50.000 de florini, "bani împrumutați", cum menționează cronicarul Krauss.
În anul 1603 2.000 de locuitori mor din cauza ciumei, iar în 1709 numărul victimelor este de 4.000.
Între 1703-1711 are loc mișcarea anti-habsburgică din Ungaria și Transilvania. Curuții (anti-habsburgicii) - conduși în regiunea Târnavelor de Vasile Neagu și Bucur Câmpeanu - au atacat cetatea Sighișoara care era văzută ca fiind de partea lobonților (apărătorii imperiului habsburgic). După lupte grele, curuții își dau seama că nu pot ocupa cetatea, și se retrag.
Prin bătălia între trupele țariste intervenționiste și armata revoluționară ungară de pe câmpia dintre Sighișoara și Albești din 19/31 iulie 1849, Sighișoara a intrat în istoria luptelor revoluționare din sec. al XIX-lea. În această bătălie a murit, printre alții, poetul ungur Sándor Petőfi.
În perioada interbelică a fost reședința județului Târnava Mare.
Medias
Un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist și neoclasic, la baroc și secession (Jugendstil). "Civitas Mediensis" și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate. Biserica fortificată Sfânta Margareta deține un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă și pentru că aici a fost închis domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin. Tot aici principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei. Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Orașul are o vechime de peste 7 secole, fiind menționat pentru prima dată, într-un document istoric în anul 1267, astfel fiind unul din cele mai vechi orașe ale României. Printre obiectivele turistice, putem menționa Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica și mănăstirea franciscană, care, în jurul anului 1444, au fost construite de ordinul franciscan. Complexul adăpostește exponate de mare valoare: tezaurul de la Șeica Mică, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramică populară.
În paginile romanului "Dracula", scriitorul irlandez Bram Stoker menționează că, la nunta contelui valah, vinul a fost "cel auriu de Mediaș". Mediașul și împrejurimile lui sunt și azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei orașului, zona fiind supranumită în vechime "Țara Vinului" sau "Weinland", așa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).
Sibiu
Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sîghii, (în germană Hermannstadt, în maghiară Szeben, Nagyszeben, în latină Cibinium) este reședința și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei. Are o populație de aproximativ 155.000 locuitori.
În vremea romană, zona Sibiului era cunoscută sub denumirea de Cibiniensis / Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oraș (Cibin) și denumirea românească a orașului.
În zona actualului cartier Gușterița a existat o așezare romană numită Cedonia.
Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, imediat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima mențiune a cetății este făcută în 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1223, dar există și mențiuni ale numelui Villa Hermanni. În anul 1241 a fost atacat, cucerit și parțial distrus de hoardele mongole.
În secolul al XIV-lea, Sibiul a devenit un mare centru de comerț și timp de secole a fost cea mai importantă cetate germană din Transilvania. Meșteșugarii din oraș erau organizați în bresle, în 1376 fiind cunoscute un număr de 19 bresle.
În anul 1366 Sibiul a fost declarat "oraș".
Aici a fost publicat, în anul 1544, Catehismul Luteran, prima carte tipărită în limba română.
Din 1692, odată cu creșterea influenței austriece, Sibiul devine capitala Transilvaniei. Aceasta este o perioadă înfloritoare a orașului, cea mai importantă construcție din această perioadă fiind Palatul Brukenthal.
În anul 1788 apare la Sibiu primul ziar (în limba germană) din Transilvania, numit Theatral Wochenblatt.
În 1872 se construiește prima linie de cale ferată, iar în 1897 Sibiul este electrificat. Tot în această perioadă Sibiul este sediul asociației ASTRA și un oraș important al comunității românești.
Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial și a perioadei comuniste populația săsească s-a diminuat considerabil prin deportări în Siberia și mai târziu prin emigrarea masivă în Germania.
Cetatea Fagarasului
Cetatea Făgăraşului a fost construita initial ca si cetate de lemn de catre László Kán. Ulterior pe timpul lui Majláth István, in 1539 cetatea este reconstruita partial. Dupa reconstructie cetatea are mai multi proprietari dintre care ii amintim pe cei mai importanti: Baltazar Báthori, Mihai Viteazul, Csáki István, Bethlen Gábor. Cel din urma este cel care da forma actuala cetatii prin construirea unui sistem de fortificatii. Mai tarziu Rákoczi György a intarit acest sistem de fortificatii si a dispus largirea santului care inconjoara cetatea iar ulterior, in 1650 cetatea este renovata in stil renascentist cu forme specifice si turnuri poligonale la colturi.In secolul 18 este intarit cu un zid de caramida in sistem Vauban.
In perioada in care a apartinut domnitorului Mihai Viteazul, cetatea a adapostit familia domnitorului in timpul luptelor din 1599-1600. De asemenea pe vremea lui Apafi Mihály aici a functionat Dieta Transilvaniei - un indicator al importantei acestei cetati. Odata cu trecerea timpului insa cetatea s-a degradat si a ajuns sa fie folosit pe post de penitenciar (intre 1948-1960), aici fiind incarcerati mai ales detinuti politici.
Dupa 1965 cetatea este renovata si amenajata ca si muzeu, in prezent fiind posibila vizitarea muzeului si a cetatii. Cu siguranta aceasta cetate nu trebuie sa lipseasca din itinerariul turistilor ce viziteaza judetul Brasov.