miercuri, 28 decembrie 2011

Varsovia orasul vechi










Varșovia - Palatul si parcul Lazienski




.






Varsovia

Varsovia este capitala Poloniei si,cu 1.7 milioane de locuitori, cel mai mare oras al sau. Este situata pe raul Vistula, la egala distanta fata de Marea Baltica si Muntii Carpati.
O săptămână de şedere în ţara lui Chopin, e cu siguranţă prea puţin pentru a reuşi să vizitezi toate locurile care merită recomandate. De la Marea Baltică până la munţii Tatra fiecare regiune se străduieşte să atragă atenţia turiştilor. În sudul Poloniei se întind lanţurile muntoase ale Sudeţilor şi Carpaţilor.
Desi nu este foarte cunoscuta printre turisti, Varsovia are un “Oras Vechi” pitoresc cu o poveste aparte, numeroase monumente ce sunt o marturie a erei comuniste si un orizont impanzit de zgarie-nori construiti in ultimii ani

.








Wroclaw

Wrocław (← poloneză, cehă Vratislav, germană  Breslau, latină Vratislavia, maghiară Boroszló) este un municipiu în Oder în Voievodatul Silezia de Jos din Polonia. Are o populație de 632.996 locuitori (2010) și o suprafață de 292,9 km².„Hala Centenarului” din Wroclaw a fost înscrisă în anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.






Cracovia - Castelul Wawel

Poate cel mai cunoscut obiectiv turistic si monument istoric din oras, un simbol al Cracoviei. Ajungeti usor aici pe strada Kanonicza, o strada ingusta, una dintre cele mai vechi si mai importante din oras, ce si-a pastrat foarte bine atmosfera si arhitectura, fiind astazi un atragator loc de promenada. Castelul in sine este pur si simplu minunat, restaurat cu atentie si transformat intr-un urias muzeu. Ansamblul ce gazduia altadata regii si reginele Poloniei este aglomerat in permanenta, pentru ca atractiile sunt pe masura. Aici puteti vedea apartamentele regale si salile oficiale, colectii de arta orientala, arme si armuri, una dintre cele mai valoroase colectii de tapiserie flamanda, piese arheologice, obiecte de epoca, portrete ale monarhilor si multe altele. Tot aici puteti vizita Catedrala Wawel, Cripta Regala sau puteti vedea Clopotul Sigismund, puteti admira lucrarile adunate la Centrul Manggha de Arta si Tehnologie Japoneza.







Cracovia - Rynek Glowny

Piata centrala din Cracovia este un loc de intalnire, "gazda" mai multor festivaluri si manifestari culturale, obiectiv turistic foarte popular. Piata dateaza din secolul XIII, aici gasindu-se unele dintre cele mai vechi cladiri din Cracovia, precum Sukiennice (Sala Tesaturilor) - fosta bursa de textile, astazi fiind o filiala a Muzeului National - Biserica St Adalbert, Biserica Sf Maria - un simbol al orasului, usor de recunoscut datorita celor doua turle - si multe altele. Cladirile ce inconjoara piata, multe dintre ele foarte vechi, gazduiesc la randul lor institutii prestigioase, precum Muzeul de Istorie a Orasului Cracovia, Centrul Cultural International, alaturi de magazine, restaurante, cluburi, cafenele. Fatadele bine intretinute si interesant decorate, arhitectura clasica, avand numeroase elemente inedite, atmosfera placuta, toate fac din Piata Centrala un loc recomandat. In perioada verii puteti veni aici pentru concerte si festivaluri, iar multi localnici aleg sa isi petreaca in piata noaptea Anului Nou.





Cracovia - centrul vechi

Cracovia (în poloneză Kraków) este unul dintre cele mai vechi și mai mari municipii din Polonia. În 2005 populația municipiului era de peste 750.000 locuitori, cea a aglomerației fiind de peste 1 mil. locuitori. Nucleul istoric al municipiului este situat pe malul Vistulei, la piciorul colinei Wawel, în sudul țării, în regiunea Polonia Mică (Małopolska). Din 1999 este reședința voievodatului Polonia Mică (województwo małopolskie), anterior fiind reședința voievodatului Cracoviei (din secolul al XIV-lea).
În mod tradițional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și științific. Reprezintă totodată fosta reședință a regilor polonezi și este considerată de mulți ca fiind inima Poloniei, având o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind ținta a peste 7 mil. de turiști anual.
Centrul vechi istoric din Cracovia a fost înscris în anul 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Centru cultural european de prestigiu, renumit in intreaga lume pentru monumentele si istoria sa, Cracovia impresioneaza de la prima vizita, fiind unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Intre 1038 - 1596 a fost de altfel capitala Poloniei, inainte de mutarea acesteia la Varsovia, o perioada mai mult decat favorabila dezvoltarii orasului. Atunci arhitecti si artisti celebri au dat nastere unor proiecte arhitecturale care au impresionat si rezista si astazi, la fel de frumoase, incarcate de semnificatii prin trecerea timpului.
Astazi Cracovia este un muzeu in aer liber, fie ca este vorba de Wawel, Orasul Vechi, Kazimierz (fostul cartier evreiesc)  sau de biserici (peste o suta), castele, vechi vile, totul atrage si fascineaza. In afara muzeelor si obiectivelor turistice in Cracovia se gasesc si numeroase restaurante, cafenele, magazine pentru toate gusturile, teatre si multe alte locuri interesante, perfecte pentru un  vizitator. Pentru ca in prezent Cracovia este unul dintre cele mai vizitate orase din Polonia si o destinatie aflata in topul turistilor care vor sa descopere frumusetea Europei clasice. Armonia si atmosfera orasului sunt greu de descris, iar de-a lungul istoriei sale numerosi artisti, muzicieni, actori, scriitori si-au pus intr-un fel sau altul ampreunta asupra Cracoviei. Spatiu in care traditionalitatea si modernitatea se imbina intr-un mod inspirat, Cracovia este in permanenta plina de grupuri de turisti veniti din intreaga lume.









miercuri, 13 iulie 2011

Bordeaux


Bordeaux este un oraş în sud-vestul Franţei, prefectura departamentului Gironde şi capitala regiunii Aquitania.



Oraşul este traversat de fluviul Garonne. Centrul istoric vechi al oraşului Bordeaux a fost înscris în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.




Paris - Turnul Eiffel


Turnul Eiffel (din franceză: La tour Eiffel, care se pronunţă la tur e-'fel) este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel din Paris ce măsoară 324 m înălţime. Turnul a devenit simbolul Franţei cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susţinător al său şi a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinaţii turistice ale Parisului şi lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul şi-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.
Structura a fost construită între anii 1887-1889 (după o tehnologie descoperită de inginerul român Gheorghe Pănculescu) din fier forjat. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluţiei franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 şi deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranţă din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcţia turnului, şi anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.
Turnul are 300 m înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreţinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îşi schimbă înălţimea cu câţiva centimetri datorită contracţiei şi dilatării aliajului de metale.
Cel puţin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticenţă această construcţie, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul oraşului şi una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume. Unul dintre clişeele hollywoodiene este priveliştea de la o fereastră pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel.
La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viaţă timp de 20 de ani, dar ţinând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicaţiilor, s-a renunţat la demontarea sa.
Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
Clădirea, unde lucrează 500 de persoane (250 de salariaţi direcţi ai SETE şi 250 ai diferiţilor concesionari ai monumentului), este deschisă publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 şi face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.