marți, 14 iunie 2011

Paris






Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, în partea de sud.

Oraşul propriu-zis (intra muros) are o populaţie de 2.193.031 (2007) de locuitori, dar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori (12.067.000 la recensământul din 2007). Nucleul istoric al Parisului este Île de la Cité, o insulă mică locuită în antichitate de tribul pariziilor (parisii în Latina) care întemeiaseră în zonă un mic sat de pescari. Astăzi cea mai mare parte din insulă este ocupată de impresionantul Palais de Justice şi de catedrala Notre-Dame de Paris. Insula este conectată cu sora sa mai mică, Île Saint-Louis, care este ocupată de case construite în secolul XVII şi XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile străjuite de copaci de-a lungul Senei - în special pe malul stâng cu vânzătorii ambulanţi de cărţi (faimoşii buchinişti), podurile istorice care traversează Sena, celebrele bulevarde precum Champs-Élysées precum şi numeroase alte clădiri si monumente celebre, dintre care multe sunt înscrise în Patrimoniul Umanităţii stabilit de UNESCO.

Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Este impartit in doua de fluviul Sena - Malul Drept, in partea de nord a Parisului, si Malul Stang, in partea de sud. Orasul propriu-zis are o populatie de peste doua milioane de locuitori, dar zona metropolitana are peste 12 milioane de locuitori.


O asezare importanta timp de mai bine de doua milenii, Parisul de astazi este unul dintre cele mai importante centre culturale si de afaceri din lume iar influenta pe care o exercita in media, moda, stiinta, arta, divertisment si multe alte domenii contribuie impreuna la statutul pe care-l ocupa ca unul dintre cele mai importante orase de pe glob. Parisul ofera turistilor o multime de atractii, muzee si obiective turistice care se gasesc la tot pasul si de aceea pentru a vizita capitala Frantei, putina planificare nu strica.

Rovaniemi






Rovaniemi este un oraş în Laponia Finlandeză şi cel mai nordic punct în Finlanda unde poţi ajunge cu trenul. Este un oraş fascinant, mai ales că are şi renumele ca "sediul lui Moş Crăciun" şi oraşul Crăciunului. Este capitala provinciala a Laponiei, şi a judeţului Rovaniemi.Este un climat subpolar, unde temperatura medie este de: + 0,2 °C. Precipitaţiile sunt în număr de 535 mm/an. Zăpada poate exista doar 183 de zile pe an, dupa statisticile finlandeze. Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată este de: - 45.3°C, iar cea mai mare temperatură înregistrată vreodată este de: + 30.6°C. Soarele poate fi văzut noaptea din 6 iunie până în 7 iulie. Rovaniemi este situat foarte aproape de Cercul arctic, între dealurile Ounasvaara şi Korkalovaara. Este aşezat la confluenţa râurilor Ounasjoki şi Kemijoki. Poţi vizita un muzeu: Arktikum portretizează geografia şi spiritualitatea locurilor, dar le mai ai la dispoziţie pe cele de Artă, Etnografic şi Forestier; ori Universitatea din localitate, parteneră a programului european de schimburi academice Erasmus. Poţi audia un concert de muzică clasică în Catedrala Luterană, aşezământul având o acustică şi dotări - pian Steinway - de invidiat pentru orice filarmonică; poţi viziona spectacole de teatru ori te poţi informa la Biblioteca Regională a Laponiei; poţi merge să-l vizitezi pe Moş Crăciun, chiar la el acasă, la Santa´s Village; poţi practica sporturi de iarnă ori de vară în complexul de pe Ounasvaara; te poţi înfrupta din delicatese locale preparate din carne de ren, de urs sau din fructe de pădure; poţi vizita mina de ametist din apropiere ori grădina zoologică din Ranua; aventurieri pot face ice swimming, safari cu reni ori huskies; ori pur şi simplu poţi admira luminile Nordului, aurora boreală sau nopţile albe, care sunt incredibil de frumoase.