marți, 14 iunie 2011

Paris






Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, în partea de sud.

Oraşul propriu-zis (intra muros) are o populaţie de 2.193.031 (2007) de locuitori, dar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori (12.067.000 la recensământul din 2007). Nucleul istoric al Parisului este Île de la Cité, o insulă mică locuită în antichitate de tribul pariziilor (parisii în Latina) care întemeiaseră în zonă un mic sat de pescari. Astăzi cea mai mare parte din insulă este ocupată de impresionantul Palais de Justice şi de catedrala Notre-Dame de Paris. Insula este conectată cu sora sa mai mică, Île Saint-Louis, care este ocupată de case construite în secolul XVII şi XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile străjuite de copaci de-a lungul Senei - în special pe malul stâng cu vânzătorii ambulanţi de cărţi (faimoşii buchinişti), podurile istorice care traversează Sena, celebrele bulevarde precum Champs-Élysées precum şi numeroase alte clădiri si monumente celebre, dintre care multe sunt înscrise în Patrimoniul Umanităţii stabilit de UNESCO.

Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Este impartit in doua de fluviul Sena - Malul Drept, in partea de nord a Parisului, si Malul Stang, in partea de sud. Orasul propriu-zis are o populatie de peste doua milioane de locuitori, dar zona metropolitana are peste 12 milioane de locuitori.


O asezare importanta timp de mai bine de doua milenii, Parisul de astazi este unul dintre cele mai importante centre culturale si de afaceri din lume iar influenta pe care o exercita in media, moda, stiinta, arta, divertisment si multe alte domenii contribuie impreuna la statutul pe care-l ocupa ca unul dintre cele mai importante orase de pe glob. Parisul ofera turistilor o multime de atractii, muzee si obiective turistice care se gasesc la tot pasul si de aceea pentru a vizita capitala Frantei, putina planificare nu strica.

Niciun comentariu: