vineri, 21 decembrie 2012

Amsterdam - Noua Biserica

Biserica dateaza din secolul al XIV-lea insa a fost denumita „noua” in raport cu Biserica Veche (Oude Kerk), cele doua rivalizand pentru titlul de cea mai impozanta biserica din oras. Constructia in stil gotic a fost initiata de Frederick, Episcop de Utrecht pe un teren care era la vremea aceea livada unui bancher de la curtea lui William al VI-lea.
In decursul existentei sale, biserica a fost distrusa in mai multe incendii, ca cele din 1321, 1452 si 1645. Dupa ultimul incendiu, lucrarile de restaurare au fost conduse de Jacob van Campen, care a imprimat bisericii usoare accente renascentiste.
Biserica gazduieste mauzoleul celui mai mare erou naval din istoria orasului, Amiralul Michiel de Ruijter, care a murit in timpul bataliei de la Messina din 1676. De altfel, si alte figuri proeminente ale orasului sunt inmormantate in aceasta biserica, de exemplu poetii Joost van den Vondel si Pieter Cornelisz Hooft.
Acesta este totodata si locul de incoronare al regilor si reginelor Olandei, traditie inceputa in 1814 cu William I. Printesa Juliana a fost incoronata in aceasta biserica in 1948 iar fiica sa Beatrice a fost incoronata pe 30 aprilie 1980.
Printre cele mai spectaculoase atractii din interiorul bisericii se numara paravanul din bronz unde canta corul, orga din aur masiv (ce dateaza din 1645) si cele 75 de ferestre cu vitralii, dintre care una inca mai are vitraliul original din 1650.






In ziua de azi biserica nu mai are functii religioase, ci este folosita in principal pentru expozitii, concerte de orga, conferinte sau dezbateri. Biserica este deschisa si turistilor iar programul de vizitare este in general intre orele 10 si 18 (joia biserica este cateodata deschisa pana la orele 22). Pretul unui bilet este de 10 euro (7.5 euro pentru copiii pana in 15 ani si liber pentru copiii pana in 6 ani). Atunci cand au loc expozitii speciale, tarifele de intrare si programul pot varia insa. Un colt al bisericii a fost chiar amenajat intr-o mica cafenea ('t Nieuwe Kafé), care se intinde pana in piata.

Niciun comentariu: