vineri, 21 decembrie 2012

Amsterdam - Palatul Regal

Una dintre cele mai impozante cladiri ce domina piata centrala din Amsterdam este Palatul Regal (sau Koninklijk Paleis in olandeza), construit initial pentru a servi drept primarie orasului.
La acea vreme, era cea mai mare si mai costisitoare primarie din Europa
Ridicata in 1665 pe locul fostei primarii (mistuita de un incendiu), cladirea ii este atribuita arhitectului Jacob van Campen care a folosit ca sursa de inspiratie tema Romei Antice. Timp de un secol, palatul a fost sediul Guvernului olandez iar in 1808 a fost transformat in resedinta regala de catre fratele lui Napoleon, Louis Bonaparte. Doi ani mai tarziu, cand Louis a fost obligat sa abdice, palatul a revenit noului rege, William I care l-a daruit din nou Primariei orasului. Cum Primaria nu putea face fata costurilor de intretinere destul de ridicate, Regele a ramas ca oaspete la palat. Din 1936, Koninklijk Paleis a intrat in posesia statului olandez, fiind folosit de catre familia regala doar pentru ceremonii oficiale.
 Desi exteriorul palatului poate parea putin sumbru, interiorul a fost bogat decorat pentru a reflecta mandria unui oras comercial infloritor in timpul Secolului de Aur. In centru, se afla Sala Mare, special conceputa ca o schema a universului ce are in centru orasul Amsterdam, reprezentat prin simboluri tipice: pasari, pesti, fructe. Pe unul dintre pereti veti vedea un ceas mare setat sa arate mereu ora 11, sugerand ca justitia este posibila chiar si in ultimul ceas. Aceasta sala impunatoare este si locul care a gazduit nunta Reginei Beatrice a Olandei cu Claus von Amsberg in 1966.
 






Alte sali cu un rol important in cadrul palatului sunt Sala de Judecata, unde judecatorii obisnuiau sa se intalneasca pentru a pronunta sentintele cu moartea, balconul de unde obisnuiau sa se faca anunturile publice importante sau sala de consiliu decorata cu picturi murale elaborate.

Niciun comentariu: