sâmbătă, 15 martie 2014

Linz



Linz este un oraș situat în nord-vestul Austriei, pe Dunăre, capitala Austriei Superioare (Oberösterreich). Cu o populație de 189.355 locuitori (1 ianuarie 2009) era al treilea oraș ca număr de locuitori din Austria. În 2009 a fost Capitală Europeană a Culturii.

Orașul a fost fondat de către romani, care l-au numit Lentia. Primele mențiuni ale orașului Linz (vechea Lentia) ca târg de schimb datează din anul 788. Datorită situării sale favorabile la răscrucea unor căi de comunicație, orașul de pe Dunăre a devenit, încă din secolul al X-lea, un important centru comercial. La început, a aparținut Bavariei Babenbergilor. În cele din urmă însă, Linzul împreună cu Austria Superioară a intrat în posesia Casei de Habsburg, care și-a ridicat aici o reședință.

Compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart a scris Simfonia a 36-a (1783) în Linz pentru un concert ce trebuia să aibă loc aici, lucrarea fiind astăzi cunoscută ca și Simfonia Linzului. Prima versiune a Simfoniei 1 în Do minor a lui Anton Bruckner este cunoscută ca și versiunea Linzului.


 Catedrala
 Coloana ciumei
Kellertheater
 Bunatati austriece
 Donau, Dunarea
 Primaria

Niciun comentariu: