sâmbătă, 15 martie 2014

Viena - Monumentul ostasilor sovietici

Un scut auriu cu secera şi ciocanul înconjurate de spice de grâu se odihneşte în mâna stângă a soldatului sovietic eliberator, care scrutează Viena din vârful unui obelisc înalt de 15 metri, în Piaţa Schwarzenberg. „Memorialul Armatei Roşii”, cum se numeşte oficial ansamblul statuar, domină această piaţă, fiind inaugurat în 1946, în memoria celor 17.000 de soldaţi sovietici care au murit în bătălia pentru Viena. Tot în acea perioadă, numele pieţei a fost schimbat în Stalinplatz.
În 1955, când trupele aliate s-au retras din Viena, iar Austria şi-a redobândit suveranitatea, s-a revenit la numele iniţial al pieţei. Tot atunci, osemintele soldaţilor sovietici care fuseseră înhumaţi pe locul memorialului au fost mutate într-un cimitir, iar un tanc rusesc care „decora” piaţa a fost, de asemenea, îndepărtat. Totuşi, Austria şi-a asumat, prin chiar tratatul care stă la baza statalităţii sale, sarcina de a îngriji memorialul pentru totdeauna.
Vienezii nu au fost niciodată încântaţi de acest monument, care este supranumit „Memorialul tâlharilor” sau „Monumentul violatorului necunoscut”. Date fiind aceste porecle, nu e greu de ghicit de ce ansamblul nu figurează în ghidurile turistice ale Vienei şi este frecvent vandalizat.


Niciun comentariu: