miercuri, 13 iulie 2011

Paris - Panteonul

Valoarea Parisului, in sens de colectie arhitecturala, este confirmata si de cladirea impozanta a Panteonului. Aceasta, construita initial ca biserica inchinata Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, a devenit in timp loc de odihna vesnica pentru multe personalitati franceze iar mai nou, in vremurile noastre, a primit rolul de muzeu si poate fi vizitat ca atare.


———————————————————————————————————————————————————–
Panteonul a fost construit in perioada 1764-1790 la dorinta regelui Louis al XV-lea, ca o multumire adusa divinitatii, in urma insanatosirii dupa o boala misterioasa. Acesta i-a inmanat sarcina marchizului de Marigny, care urma sa fie finantatorul proiectului, iar acesta, la randul sau, a predat misiunea arhitectului sau protejat, Jacques Germain Soufflot.
Din cauza unor dificultati financiare, constructia a durat mai mult decat era prevazut. Finalizarea ei a coincis cu inceperea Revolutiei Franceze (1789-1799) iar scopul cladirii a fost deturnat de proaspatul guvern revolutionar, din biserica dedicata Sfintei Genoveva, in mausoleu care urma sa gazduiasca mormintele eroilor francezi.
Un alt moment revolutionar din istoria Panteonului a fost reprezentat de demonstratia facuta de fizicianul Léon Foucault, in 1851, cu ajutorul pendului sau gravitational, care a confirmat rotatia pamantului in jurul axei sale. Sfera de fier a pendulului avea sa se intoarca sub cupola Panteonului in anul 1995, acolo unde se gaseste si in prezent.
Dintre personalitatile care au fost inmormantate in cripta Panteonului, de-a lungul timpului, ii putem mentiona pe Voltaire, Jean-Paul Marat, Jean Jacques Rousseau, Victor Hugo, Louis Pasteur, Émile Zola, Jean Monnet, sotii Pierre si Marie Curie, André Malraux si Alexandre Dumas, tatal.

Niciun comentariu: