Valoarea Parisului, in sens de colectie arhitecturala, este confirmata si de cladirea impozanta a Panteonului. Aceasta, construita initial ca biserica inchinata Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, a devenit in timp loc de odihna vesnica pentru multe personalitati franceze iar mai nou, in vremurile noastre, a primit rolul de muzeu si poate fi vizitat ca atare.
———————————————————————————————————————————————————–
Panteonul a fost construit in perioada 1764-1790 la dorinta regelui Louis al XV-lea, ca o multumire adusa divinitatii, in urma insanatosirii dupa o boala misterioasa. Acesta i-a inmanat sarcina marchizului de Marigny, care urma sa fie finantatorul proiectului, iar acesta, la randul sau, a predat misiunea arhitectului sau protejat, Jacques Germain Soufflot.
Din cauza unor dificultati financiare, constructia a durat mai mult decat era prevazut. Finalizarea ei a coincis cu inceperea Revolutiei Franceze (1789-1799) iar scopul cladirii a fost deturnat de proaspatul guvern revolutionar, din biserica dedicata Sfintei Genoveva, in mausoleu care urma sa gazduiasca mormintele eroilor francezi.
Un alt moment revolutionar din istoria Panteonului a fost reprezentat de demonstratia facuta de fizicianul Léon Foucault, in 1851, cu ajutorul pendului sau gravitational, care a confirmat rotatia pamantului in jurul axei sale. Sfera de fier a pendulului avea sa se intoarca sub cupola Panteonului in anul 1995, acolo unde se gaseste si in prezent.
Dintre personalitatile care au fost inmormantate in cripta Panteonului, de-a lungul timpului, ii putem mentiona pe Voltaire, Jean-Paul Marat, Jean Jacques Rousseau, Victor Hugo, Louis Pasteur, Émile Zola, Jean Monnet, sotii Pierre si Marie Curie, André Malraux si Alexandre Dumas, tatal.
Descoperă cele mai delicioase rețete din literatură: Fictitious Dishes – o
călătorie culinară prin cele mai memorabile mese din ficțiune!
-
Am descoperit articolul asta dimineață, la cafea. E Din 2014 dar e delicios
și azi. ;) Mi s-a părut super interesant, -probabil că-mi era și foame,
fiind î...
Acum un an
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu