marți, 14 septembrie 2010

Turku - Castelul Turku





Castelul Turku ( Finlanda : Linna Turun, suedeză : Abo Slott) este un monument de istorie finlandez situat în oraşul Turku în Finlanda. Împreună cu Catedrala din Turku , castelul este una din cele mai vechi clădiri încă în uz în Finlanda. Castelul este cea mai mare cladire medievala supravieţuitoare din Finlanda, şi unul dintre castele medievale care au supravieţuit din Scandinavia .
Construirea castelului a inceput pe la aproximativ 1280 . Suedezii au cuceritorit Finlanda, si au folosit castelul ca cetate . În următoarele două secole a fost întărit şi spaţii de locuit au fost adăugate. Castelul a servit ca un bastion şi ca centru administrativ al Finlandei suedeze. Cea mai mare parte a castelului a fost extinsa considerabil în secolul 16 , după ce Gustav Vasa a urcat pe tronul suedez şi fiul său Ioan a condus administraţia finlandeză. De atunci, nici o parte a castelului nu a fost adaugata sau sa extinsa, doar reparata.
Semnificatia ca centru cetate de apărare şi administrativ a variat în funcţie de situaţia politică. Doar o singură dată castelul a jucat un ro important în apărarea regatului. Acest lucru a fost atunci când rusii invadatori din Novgorod au distrus Turku în 1318 . Pe de altă parte, el a jucat deseori un rol important în lupte interne pentru putere în Suedia-Finlanda şi Uniunea Kalmar . Castelul a pierdut statutul său de centru administrativ în secolul 17.
Când războiul finlandez a început în 1808, castelul a fost folosit de marina rusă şi predat autorităţilor finlandeze după ce ţara a capatat statutul autonom în cadrul Imperiului Rus câteva decenii mai târziu. Turku Historical Museum a fost fondat în 1881 si a ocupat la inceput o parte din castel iar apoitot castelul.
Renovarea castelului, care a început înainte de al doilea război mondial , a fost finalizată în 1987 . Clădirea este deţinuta şi menţinuta de către statul finlandez şi este încredinţată, pentru utilizarea oraşului Turku. Astăzi, castelul a atins statutul de unul dintre cele mai vizitate muzee din Finlanda.
Castelul constă dintr-un fort pătrat cu doua turnuri pătraţi; grosimea peretilor de la baza este de aproximativ 5 m.





Niciun comentariu: