duminică, 5 septembrie 2010

Cetatea Fagarasului





Cetatea Făgăraşului a fost construita initial ca si cetate de lemn de catre László Kán. Ulterior pe timpul lui Majláth István, in 1539 cetatea este reconstruita partial. Dupa reconstructie cetatea are mai multi proprietari dintre care ii amintim pe cei mai importanti: Baltazar Báthori, Mihai Viteazul, Csáki István, Bethlen Gábor. Cel din urma este cel care da forma actuala cetatii prin construirea unui sistem de fortificatii. Mai tarziu Rákoczi György a intarit acest sistem de fortificatii si a dispus largirea santului care inconjoara cetatea iar ulterior, in 1650 cetatea este renovata in stil renascentist cu forme specifice si turnuri poligonale la colturi.In secolul 18 este intarit cu un zid de caramida in sistem Vauban.

In perioada in care a apartinut domnitorului Mihai Viteazul, cetatea a adapostit familia domnitorului in timpul luptelor din 1599-1600. De asemenea pe vremea lui Apafi Mihály aici a functionat Dieta Transilvaniei - un indicator al importantei acestei cetati. Odata cu trecerea timpului insa cetatea s-a degradat si a ajuns sa fie folosit pe post de penitenciar (intre 1948-1960), aici fiind incarcerati mai ales detinuti politici.

Dupa 1965 cetatea este renovata si amenajata ca si muzeu, in prezent fiind posibila vizitarea muzeului si a cetatii. Cu siguranta aceasta cetate nu trebuie sa lipseasca din itinerariul turistilor ce viziteaza judetul Brasov.

Niciun comentariu: