marți, 14 septembrie 2010

Turku





Turku (Åbo în suedeza) este al doilea port ca și mărime al Finlandei și al cincelea oraș, tot ca mărime, cu o populație de 176.000 de locuitori. A fost fondat în anul 1229 și este situat în vestul Finlandei, la gura râului Aura.

Turku este un port foarte important pentru că este poziționat aproape de Suedia și Germania, țări cu care Finlanda are relații importante de comerț. Turku este și un port important de pasageri, cu multe rute de vapoare circulând între Turku și Stockholm. Ruta Turku-Stockholm este cea mai frecventată rută internațională din Finlanda.

Turku (pronunţie finlandeză: Turku] Swedish : Åbo [ˈoːbu] ; suedeză : Abo [o ː bu] i este un oraş situat pe coasta de sud-vest a Finlandei , la gura de vărsare a râului Aura . Se crede că Turku a fost fondat la sfârşitul secolului al 13-lea, ceea ce-l face cel mai vechi oras din Finlanda. Turku a devenit rapid cel mai important oraş în Finlanda şi a păstrat acest statut de sute de ani, până cand Finlanda a devenit parte din Imperiul Rus în 1809 şi capitala Marelui Ducat al Finlandei a fost transferata la Helsinki în 1812. După aceea Turku a continuat să fie cel mai populat oraş din Finlanda, până la sfârşitul anului 1840. Astăzi Turku rămâne un capital regionale şi este o importantă locaţie pentru afaceri şi de cultură.

Pe parcursul anului 2011 din Turku a fost desemnat pentru a fi Capitala Europeană a Culturii , împreună cu Tallinn , capitala Estoniei .

Este al cincilea oras în Finlanda ca populaţie. Oraşul este oficial bilingv cu 5,2 la sută din populaţia sa vorbitori de limba suedeză .


Niciun comentariu: