Muzeul Tarancii Romane din Dragomiresti
Acesta functioneaza intr-o casa specifica zonei Maramuresului, constuctie din piatra, lemn si chirpici avand o curte relative mica in care gasim adunate obiecte specifice muncii tarancii din zona Maramuresului.
Apare aici copacul specific zonei in care sunt puse oalele pe care le are o familie in gospodarie.Numarul oalelor arata bunastarea familiei si sunt de diferite culori. Oala rosie amplasata in varful copacului are rolul de a face cunoscut faptul ca fata familei respective este de maritat, traditie care se pastreaza pana in zilele noastre.
Muzeul s-a infiintat din dorinta de a adduce un omagiu femeii ca mama, bunica, sotie, sora sau prietena pentru rolul important pe care l-a avut si il are in dezvoltarea vietii umane. Taranca maramureseana este cea care a pastrat peste veacuri credinta crestina, datinle si obiceiurile traditionale, portul popular si dialectal.
In incinta muzeului obiecte ca:
- fusul cu turgalau specific zonei care are o legenda: ca sa obtina iubirea unei fete un baiat din sat a facut cadou acesteia un fus spunandu-i ca daca va gasi piesa care odata scoasa din fus il destrama ei doi se vor desparti, cum fata nu a gasit nici pana astazi piesa respective, fata a inceput sa-l placa pe baiat si au ramas impreuna.
- obiecte specifice obtinerii tesaturii din canepa, in si lana;
- pomul cu oale.
-colaci specifici anumitor sarbatori si obiceiuri, masti folosite la diferite sarbatori de flacaii satului.
- zestrea necesara unei fete de maritat formata din cergi tesute la razboi, perini, cearceafuri, etc. in culori vii cu motive geometrice si florare specifice zonei Maramuresului.
- cuptorul utilizat pentru gatit dar si pentru dormit.
- modul interesant de a aseza oalele de luta pe grinda casei datorita spatiului mic al incaperilor.
- costumul popular specific fiecarei localitati din Maramures. - artizanat (expozitie cu vanzare sau la cerere turistului i se ofera posibilitatea de a fi imbracat in portul specific zonei) .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu