Ridicat initial din lemn in secolul IX, Palatul Ducal (Palazzo Ducale) a fost reconstruit de mai multe ori dupa aceea, dobandind forma pe care o vedem astazi abia intre 1340 si 1424, odata cu constructia Salii Marelui Consiliu, sub supravegherea arhitectului Filippo Calendario.
Dupa acea perioada, constructii noi au aparut in incinta palatului, sub ingrijirea lui Giovanni si a lui Bartolomeo Bon (tata si fiu), dintre care putem aminti Porta della Carta, intrarea principala care directioneaza vizitatorii spre curtea interioara.
Dupa un incendiu major care a avut loc in 1483, curtea interioara va fi reconstruita intr-un stil renascentist de arhitectul Antonio Rizzo.
Dintre arhitectii ale caror opere impodobesc si astazi palatul, ii mai putem aminti pe Jacopo Sansovino, cel care a construit Scara Gigantilor dupa un proiect al lui Antonio Rizzo, numita astfel datorita celor doua statui enorme care se regasesc in varful ei – Marte si Neptun, pe Scarpagnino, cel care se pare ca a terminat Scara de Aur inceputa de Sansovino, sau pe Antonio Contino, cel care a lasat in urma superbul Pod al Suspinelor, construit in jurul anului 1603.
In interiorul palatului pot fi gasite picturi apartinand lui Tintoretto (Intoarcerea fiului risipitor, Dogele Girolamo Priuli primind sabia si balanta, Dogele Andrea Gritti ingenuchind in fata Fecioarei sau enormul Paradis, cea mai mare pictura in ulei din lume). Pe langa acesta, palatul gazduieste si opere ale unor pictori ca Guariento (fragmente din fresca pictata in Sala Marelui Consiliu), Titian (Dogele Antonio Grimani in fata Credintei), Paolo Veronese (Rapirea Europei) sau Jacopo Bassano.
Imagine dinspre Canal GrandeCurtea interioară
Tavan
Tavan
Hol
Sală
Puntea suspinelor
Închisoarea
De pe Puntea Suspinelor
Sală
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu